Otomatik plaka tanıma sistemi; kameraları, veri işleyicilerini ve harf/rakam yani karakter okuma yazılımını entegre eden bir bütüncül sistemdir. Günümüzde yapay zeka (AI) ve özdevimli öğrenme (machine learning) teknolojileri ile, otomatik okunan plaka verileri daha hızlı ve daha verimli şekilde hem kullanılabilmekte hem de depolanabilmektedir. Ayrıca plaka bilgilerinin yanı sıra, plakaya bağlı GPS verilerinin de kaydedilmesi depolanan dosya boyutunda fazla bir artışa sebep olmazken, otomatik plaka tanıma teknolojisinin kullanım performansı açısından ciddi katkılar sağlamaktadır.
Geçmişte ortaya çıkan araç hızı, ışık oranı, görüntü alma derecesi ve farklı plaka karakter yazı tipleri gibi engeller, günümüzde algoritma teknolojinin hızla ilerlemesi ile çok yüksek oranda ortadan kalkmıştır. Ayrıca IP kamera teknolojisinin gelişimi ile de otomatik plaka tanıma sistemlerinin kullanım alanları yaygınlaşmıştır. Görüntü sensörlerinin daha yüksek çözünürlükte bilgi sunması ve plaka okuma kamera sistemlerinin daha hızlı görüntü işlemesi ile performansta ciddi bir artış olmuştur. İlk ortaya çıktığında yaklaşık %60 oranında doğru tespit sağlarken, bugün bu oran %96’ya ulaşmıştır.
Plaka tanıma sistemi öncelikli olarak trafikte düzen sağlama, kuralların ihlalini tespit etme ve kayıp-çalıntı araç sorgulama gibi kamu güvenliğini sağlayan konularda kullanımı açısından çok önemlidir. Eskiden belirli merkezlerden denetleme sağlanırken, günümüz teknolojisinde polislerin akıllı telefonlarına kadar girebilen bu sistemler sayesinde, çok daha hızlı müdahale imkânı sağlanmaktadır. Daha öncesinde telsiz ile anons edilen plaka bilgileri yerine, bugün ortak bir veri tabanında paylaşılan plaka bilgileri ile malumat daha fazla polise ve kaynağa ulaşabilmektedir. Ayrıca akıllı telefonlarında otomatik plaka okuma sistemi bulunan görevliler, diledikleri an ve yerde, araçların plaka bilgilerini sorgulama imkânına sahiptir ki bu da bazı problemlerin daha ortaya çıkmadan veya daha hızlı çözümüne olanak sağlayabilir. Emniyet ‘in zorunda tuttuğu bazı standartları da sağlaması gereken bu sistemin kazancı, kullanıcılar için son derece fazladır. Otoyollarda bulunan plaka tanıma sistemleri sayesinde de hem hız limiti gibi kuralların ihlalinin hem de belirli bölgelerdeki trafik yoğunluk ve aksaklıklarının tespiti sağlanabiliyor
Turnike Sistemleri belirli bir alana giriş çıkışların kontrolünü sağlamak ve güvenliği üst düzeyde tutmak için kullanılmakta olan bir kontrol sistemidir. Alanlara personel veya kişilerin geçişlerini takip ve kontrol etmenizi sağlayan turnike sistemleri koruma açısından düzen sağlamaktadır. Günlük yaşamda en sık olarak kullanımda olan turnike sistemleri tripod turnike sistemleridir.
Turnike sistemleri yetkisiz kişilerin girişini engeller ve bu sayede güvenliği arttırır. Bunun yanısıra turnikeler personel devam kontrol sistemi, geçiş kontrol sistemi ve diğer pek çok sistemin denetiminde çalışabilir ve raporlama sağlar. Paslanmaz çelik yapı ile dayanıklıdır ve şık bir görünüm sağlar. Hızlı ve kolay kuruluma sahip sistem türüdür ve herkes bunu rahatlıkla kullanabilir.Turnikeler günümüzde birçok alanda kullanımın görmüş ve çok önemli bir yere sahiptir. Eğer biyometrik bir sistemle çalışıyorsanız turnikeleri kullanan kişilerin kartlara veya şifrelere sahip olmasına gerek yoktur. Hem uygulanan alan hem de kendiniz için oldukça güvenli bir sistem oluşturmuş olursunuz.